2016. november 8., kedd

Hamburger zsemle

A péksütemények közül először nagy kedvencünk, a hamburger zsemle receptjét hoztam.
Amit csak lehet, kenyérsütőgépben dagasztok, kelesztek,  de természetesen ennek hiányában a "hagyományos módszerrel" is lehet próbálkozni.


Hamburger zsemle (7 db)

Hozzávalók:

20 dkg zabpehelyliszt
15 dkg tk. tönkölyliszt
5 dkg búzasikér
2 dl tejszín
1 dl víz
0,5 dl olaj
1 db tojás a tésztába + 1 db a tetejére
2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 cs. szárított)
1 kk. só
szezámmag a tetejére
A tésztát kenyérsütőgépben dagasztom, kelesztem.
Az üstbe alulra öntöm a folyadékokat, felülre kerülnek a szilárd alapanyagok.
1,5 órás dagasztó-kelesztő programra állítom a gépet.
Ha elkészült, akkor hét egyenlő darabot formázok a tésztából.
A zsemlék tetejét megkenem tojással, illetve megszórom szezámmaggal.
Langyos sütőben még kelesztem kb.15-20 percig, majd 180 fokon aranybarnára sütöm (kb. 25 perc).
Ha valaki édeskésen szereti, akkor tehet a tésztában egy kis édesítőt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése